روش و بینش در کتاب روضه الواعظین و بصیره المتعظین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دکتری تاریخ تمدن اسلامی مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره وتمدن اسلامی (جامعة المصطفی العالمیه).

2 عضو هیئت‌علمی دانشکده الهیات دانشگاه تهران.

چکیده

شیعیان در قرن‌های متقدم کتاب‌های مهمی در سیره پیامبر (ص) و ائمه معصومان (ع) نگاشته‌اند که در دوره‌های بعد بارها مورد استناد و استفاده قرارگرفته و از شهرت درخوری برخوردارند، اما در این نوشتار به کتابی در سیره نگاری امامیه پرداخته می‌شود که تأثیرات پر باری را فرهنگ و آموزه‌های شیعیان داشته است اما آن‌چنان موردتوجه کتاب‌های سیره نگاشته شده پس‌ازآن واقع نشده است. در این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی ابتدا به محتوای کتاب اشارتی می‌رود و آنگاه به بررسی روش و بینش در این کتاب پرداخته می‌شود. به نظر می‌رسد که روش غالب در این کتاب بر اساس روش روایی است که در دوره نگارش این کتاب رواج فراوانی داشته است اما بینش در این کتاب بینش تربیتی است که در بین کارهای مشابه زمان خویش یکتاست و نشانه‌های تأثیرگذاری آن بر جامعه اسلامی و شیعی تاکنون نیز بسیار مشهود است.

کلیدواژه‌ها


  1. قرآن کریم
  2. ابن شهرآشوب، محمد بن علی، معالم العلماء، نجف، مطبعه الحیدریه، 1380 ق.
  3. تهرانی، آقا بزرگ، الذریعه الی تصانیف الشیعه، بیروت، دارالاضواء، 1406 ق.
  4. حاکم نیشابوری، تاریخ نیشابور، ترجمه محمد بن حسن خلیفه نیشابوری، تصحیح محمدرضا شفیع کدکنی، تهران، 1375 ش.
  5. سجادی، صادق و عالم زاده،‌هادی، تاریخ‌نگاری در اسلام، تهران، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت)، چ ۴، ۱۳۸۰ ش.
  6. فتال نیشابوری، ابوعلی محمد بن حسن، روضه الواعظین و بصیره المتعظین، تصحیح و تعلیق‌ الشیخ حسین الاعلمی، بیروت، موسسه الاعلمی للمطبوعات، 1406 ق.
  7. هدایت پناه، محمدرضا، منابع تاریخی شیعه، قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، 1393 ش.