دانشپژوه دکتری تاریخ معاصر جهان اسلام مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره وتمدن اسلامی (جامعة المصطفی العالمیه)
چکیده
مقاله حاضر در نقد و بررسی دیدگاه پیتر مارسدن در مطابقت جنبش طالبان با اخوانالمسلمین مصر و انقلاب اسلامی ایران، در اثری به نام «طالبان» (جنگ، مذهب و نظام جدید در افغانستان) پرداخته است که از حیث زمانی و مکانی آن، پنج سال حکومت طالبان در افغانستان را شامل میشود. هرچند دیدگاه پیتر مارسدن در مقایسه طالبان با عربستان این فهم را ایجاد میکند که اندیشه و عملکرد طالبان برگرفته از اندیشه وهابیت باشد اما اگر دقت بیشتری صورت گیرد، جنبش طالبان را باید در دو محور تعصبات قومی و مذهبی با موضوع قدرت، در افغانستان موردبررسی قرار داد. این تحقیق مطابقت طالبان را در چهار محور خیزش، رهبری، اندیشه و ساختار سیاسی دیدگاه پیتر مارسدن را نسبت به اخوان المسلمین مصر و انقلاب اسلامی ایران، مورد نقد و بررسی قرار داده است. سؤال اساسی که وجود دارد این است در مقایسه ایجابی که مارسدن اثبات نموده، جنبش طالبان با انقلاب اسلامی ایران چه مطابقتی دارد؟ پاسخ داده شد که ویژگیهای این جنبش، در چهار محور، با انقلاب اسلامی ایران هیچ مطابقتی نداشته است.
صابری, قربانعلی . (1399). نقد دیدگاه پیتر مارسدن در مطابقت طالبان با اخوان المسلمین مصر و انقلاب اسلامی ایران. مطالعات تاریخی امت اسلامی, 3(5), 23-43.
MLA
صابری, قربانعلی . "نقد دیدگاه پیتر مارسدن در مطابقت طالبان با اخوان المسلمین مصر و انقلاب اسلامی ایران", مطالعات تاریخی امت اسلامی, 3, 5, 1399, 23-43.
HARVARD
صابری, قربانعلی. (1399). 'نقد دیدگاه پیتر مارسدن در مطابقت طالبان با اخوان المسلمین مصر و انقلاب اسلامی ایران', مطالعات تاریخی امت اسلامی, 3(5), pp. 23-43.
CHICAGO
قربانعلی صابری, "نقد دیدگاه پیتر مارسدن در مطابقت طالبان با اخوان المسلمین مصر و انقلاب اسلامی ایران," مطالعات تاریخی امت اسلامی, 3 5 (1399): 23-43,
VANCOUVER
صابری, قربانعلی. نقد دیدگاه پیتر مارسدن در مطابقت طالبان با اخوان المسلمین مصر و انقلاب اسلامی ایران. مطالعات تاریخی امت اسلامی, 1399; 3(5): 23-43.